Víkend 27.,28.5.2017

V sobotu se konečně plachtařsky zadařilo. Ve vzduchu byly všechny naše větroně a přidala se i většina soukromých strojů. Stoupáky byly poměrně úzké a krásné kumuly často nedávaly tolik, jak by mohly, ale i tak jsme si moc pěkně zalétali. Flymet tentokrát nelhal a díru ve středu Vysočiny předpověděl dobře. Na to jsme já s Michalem Drábem doplatili, protože on srdnatě bojoval v čisté, já díru oblétal a oba nás to zpomalilo natolik, že už jsme nestihli kompletní deklaraci 450km FAI. Michal dal nakonec nedeklarovaně přes 400km FAI a já trojúhelník 390km. Odpoledne se to vyčistilo, ale šlo letět i v čisté. I ostatní uletěli pěkné tratě viz. cpska.

V neděli už byla čisté termika celý den a velké horko, takže jsme poletalovali výrazně méně. Kdo ale na letišti vydržel až do odpoledne, tak se dočkal odměny v podobě zajímavé návštěvy. Na našem letišti totiž sednul a přenocoval na Ryan PT-22 Recruit v neobvyklé variantě s řadovým 6 válcovým motorem Ranger C5 440. Byl na cestě ze severoněmeckého Kielu přes Salzburg, Plzeň a zpět.

Ve Zbraslavicích pokračuje druhým týdnem mistrovství světa žen. Naše reprezentatky se drží na čelních pozicích ve standardní třídě. V 18m třídě bohužel udělaly obrovskou chybu hned druhý soutěžní den a ztratili propastných 600 bodů. Ani 5 dílčích vítězství v disciplínách tak zatím Aleně Netušilové nestačí na bednu. Ona i ostatní však létají skvěle a bude zajímavé sledovat, zda budou náskok soupeřek ukrajovat dostatečně rychle a nějaký cenný kov tak nakonec přece jen cinkne. Držte jim palce!