Svah v Podhořanech 28.9.2016

S přicházejícím podzimem ubývá termiky a je nutné využít jiných způsobů pro udržení se ve vzduchu. Po teplých dnech Flymet kreslil na svatého Václava přechod fronty a s ní související změnu počasí. Zejména pak vítr příznivý silou i směrem na svah v Podhořanech.

Předpověď nebyla úplně stoprocentní, ale vzhledem k tomu, že bylo volno, jsme sbalili ráno letadla a vyrazili. Navigace nás vedla po dálnici a jen posledních 20 km po silničkách. Za 2 a půl hodiny jsme byli na místě. Místní už měli provoz připravený, ale ještě nefoukalo dost. Složili jsme Cirrusy a během té doby se přesně podle předpovědi vítr zesílil.

Podhořany jsme už s Vaškem oba navštívili. Letiště končí přímo na hraně svahu, po startu stačí zabočit doleva a jste přímo na hlavním hřebeni. Hodinku jsme svahovali kolem hradu Lichnice, kde se konala nějaké akce a bavili tak návštěvníky, poté se podmínky zlepšily a zkusili letět deklarovanou trať.

Svah nenesl úplně optimálně, byl rozbitý termikou, která ale naopak pomáhala se přizdvihnout. Otočil jsem lom Štikov, ale na severní otočák se bohužel dostat nepodařilo. Svah je tam příliš nízký a vítr tolik nefoukal- škoda, chyběly jen 2 km. Už bez deklarace jsem na 5 otočných bodů otočil Štikov a Semtěš, dohromady to dalo pěkných 180 km. Polétali jsme přes 3 hodiny a pěkně se svezli. Na svahu jsme byli jen my, místní a Hruškin, takže to bylo příjemné polétání a ne takové rodeo, jako když se tam sjede půlka republiky.

Ceny v Podhořanech zůstavají stále na příznivých 400 Kč za start. Předpověď najdete tady: http://flymet.meteopress.cz/svah1/index.php, až se bude červenat, tak neváhejte a taky se ještě jeďte před zimou proletět! Před cestou je vhodné si zopakovat postupy pro létání na svahu, přečíst si místní směrnici: http://www.letistepodhorany.cz/pro-piloty/svah-zeleznych-hor a pro jistotu zavolat do Podhořan, zda budou provozovat.